Vad görs vid ett hemstäd?

Det är väldigt populärt att anlita hemstäd. Vid en vanlig hemstädning gör man lite som en vardagsstädning, man gör ingen grovrengöring men får hjälp med storstädning utan det är helt enkelt mer eller mindre en vanlig veckostädning. I den här artikeln går vi in lite djupare på vad som egentligen ingår i en hemstädning.

Dammtorkning av fria ytor

Vid en hemstädning dammtorkas alla fria ytor. Det vill säga: byråer, bänkar, bord, handfat och liknande torkas av. Finns det saker på ytan torkas det runt dem. Städfirman kommer inte att plocka bort dukar och annat om man inte kommit överens om det från början.

Dammsugning och våttorkning av golv

Alla golv dammsugs, även under sängar och andra möbler. Städfirman kan dra undan stolar och liknande men de kommer inte flytta på tyngre möbler som låga soffor eller andra möbler dammsugarmunstycket inte går under. De golv som kan våttorkas kommer torkas med mopp. Om man har känsliga golv berättar man det för städfirman så de antingen kan strunta i att torka golven, eller så torkas de med torr mopp. De flesta städfirmor har noga utbildad personal som vet vilka golv som tål vilka kemikalier med mera.

Städning av toalett

I alla typer av hemstäd ingår rengöring av toaletterna. Toalettstolen rengörs på in- samt utsida, handfatet rengörs och dusch samt badkar spolas ur. Speglarna putsas och eventuella duschdörrar torkas av från tvålrester.

Tillägg till städningen

Ibland kan det förekomma att vissa kunder vill lägga till saker i städningen. Någon kanske vill att hundsängar bärs ut, någon önskar att mattor hängs på vädring, andra vill att man lämnar ett fönster öppet. Allt det här är saker man kan lägga till, ibland gratis, andra gånger mot en mindre avgift. Om man har husdjur kan det finnas önskemål om att de inte får släppas ut. Några kunder vill också att man absolut inte går in i eller städar vissa rum. Det accepterar ett städföretag.

Hur ofta sker ett hemstäd?

Hur ofta ett hemstäd sker varierar. Om det är en stor familj där det ofta blir smutsigt inne, där kanske barn går in med skor och där husdjur springer omkring kanske hemstädet behöver göras en gång i veckan. Är det däremot ett stort hus där bara vissa utrymmen används kanske det räcker med att städa varannan vecka eller en gång i månaden. Det är viktigt att hemmet inte får gro igen, då kommer den avsatta tiden för hemstäd inte att räcka. Om så sker kan man få betala extra för en städning så all smuts verkligen försvinner, sedan kan man gå tillbaka till det vanliga schemat.

Har man samma personal varje gång?

Beroende på vilket städföretag man väljer kan man ibland få samma personal vid varje städning. Ofta är det lättast för både de som bor i bostaden och för den som städar eftersom man då alltid känner till hur de boende vill ha det.